mukmin yang kuat

Mukmin yang lebih baik dan dicintai Allah – Seorang mukmin adalah orang yang tidak pernah merasa bahwa dirinya tidak mampu. Dibuangkan jauh-jauh segala kelemahan dirinya dengan sebuah keyakinan bahawa Allah Yang Maha Berkuasa telah membangkitkan dalam dirinya kebaikan, kemampuan dan kekuatan. Yakin dengan janji-janji Allah dan terus “berjihad”, berjuang dan berkorban apa saja demi mencari keridhoan Allah SWT.

Mukmin yang kuat disini bukan bermakna kuat fisikal semata-mata, tetapi kuat yang dimaksudkan adalah kuat dari segi KEROHANIAN, JIWA, DAN DAYA PEMIKIRAN. Ia mampu untuk melihat sesuatu perkara yang bermanfaat dan berbahaya.

Apabila kita ingin menjadi mukmin yang kuat, kita perlu melihat AL- QUR’AN, dengan kekuatan analisa, pemahaman, pemikiran dan makrifat untuk mengetahui maksud yang dibaca. Kita perlu menguasai jiwa, perasaan, nurani dan hati. Sebagaimana sabda Nabi Sallahu A’lahi Wasallam yang bermaksud, “Orang yang kuat itu bukanlah orang yang kuat dalam berkelahi, akan tetapi orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika sedang marah.” (Hadis Riwayat Muttafaq Alaih).

Wallahu A’lam Bisshawab

Leave a Comment

TOP

X